Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2021 20:00 - Мадам Тюсо - повелителката на куклите - част пета
Автор: lubima Категория: Регионални   
Прочетен: 3348 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image


В един прекрасен ден (Франсоа не бил вкъщи) Мари взела малолетните си синове и експонатите си и заминала за Англия. Завинаги... От този момент, т.е. от 1802 г., започнал летописът на знаменития лондонски музей на мадам Тюсо.

Мари вече знаела, че историята се продава изгодно, а в английската история, както и във френската, имало немалко трагични епизоди. Восъчната колекция била попълнена от фигурите на Хенри VII, Мария Стюарт, Мария Тюдор, Нелсън и много други. Мари обръщала особено внимание на детайлите: цвета на очите, косата, дрехите - всичко трябвало да отговаря на действителността. Някой й подхвърлил идеята да прави восъчни копия не само на исторически личности и оттогава всеки сезон в музея се появявали нови фигури на писатели, музиканти и други знаменитости: Уолтър Скот, Шекспир, Байрон... Мадам Тюсо работела заедно със синовете си Жозеф и Франсоа.

image

Обичайно Мари сама посрещала посетителите и ги развеждала из залите. Но никой не казвал за нея, че е приятна, мила или любезна дама, защото в очите й се таяло нещо зловещо. Дюма-баща, който често посещавал музея на Тюсо, за да изучава външността на бъдещите си герои, странял от собственичката, заявявайки, че "костеливата" мадам ненавижда хората.

Тя наистина не ги обичала. Дори би могло да се каже, че дълбоко ги презирала. Не успяла да забрави кръвожадната тълпа около гилотината, която радостно приветствала гибелта на хора, скъпи за Мари. В някакъв смисъл делото на целия й живот - създаването на музея, било вдъхновено от тайната мисъл да отмъсти на тълпата (на стари години тя признала това на синовете си). Сега мадам Тюсо можела да манипулира примитивните емоции на тълпата и цинично да ги превръща в пари.

image

Настъпил денят, когато мадам Тюсо осъществила дяволската си мечта: Сансон й дал точния чертеж на гилотината и Мари поставила в една от залите "работещ" модел на смъртоносната машина. Британската преса надала невероятен вой и обвинила мадам Тюсо в безнравственост. Но странната експозиция всеки ден събирала огромна тълпа, а мадам, облечена в черно, показвала как работи механизмът.

След няколко години отново я обвинили в "разложение на нравите": тя открила в музея така наречената особена зала, станала известна като Зала на ужасите. В нея били събрани фигурите на най-кръвожадните престъпници и оръжията на престъпленията им: ножове, примки, отровни хапчета. Мари изработвала фигурите на престъпниците от натура: по договорка с ръководството на затвора те й позирали в килиите си.

image

Приходите на мадам Тюсо нараснали тройно. Своето изкуство да продава "смърт и зрелища", както се изразявала Мари, тя предала на синовете си, а те след това - на своите деца. Например през декември 1890 г. (40 г. след смъртта на мадам Тюсо) тридесетхилядна тълпа се събрала в лондонския музей, за да види новата сцена на престъпление със знаменитата отровителка Флоранс Мейбрик. Композицията била дело на Теодор Тюсо, потомък на Мари. Небивалият интерес бил предизвикан от това, че в Англия забранили публичните екзекуции и лишили хората от най-грандиозния спектакъл в света. Така че Мари Тюсо отлично предвидила бъдещето.

image

Девет години преди смъртта си, на 80 г., Тюсо си направила восъчен автопортрет: не много приветливата старица с дълъг нос, с черна пелерина и черно боне и досега посреща посетителите до входа на музея. Восъчните кукли както преди се подчиняват на тайната непримиримост на стопанката.

Няколко пъти в годината в музея се случват странни и невероятни неща: служителите заварват сутрин восъчните статуи с разбъркани тоалети; трима или четирима посетители се самоубиват до любимите си кукли; репортер, решил заради рекламата да прекара нощта в Залата на ужасите, умира от разрив на сърцето; маниак стреля в копието на Майкъл Джексън и ранява пазач. Освен това музеят постоянно се съди с някого, но досега нито веднъж не е загубил дело. Може би мадам Тюсо се грижи за това по някакъв начин...

image





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubima
Категория: Регионални
Прочетен: 1963982
Постинги: 495
Коментари: 2437
Гласове: 18575
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031