Постинг
03.11.2013 08:10 -
Използването на чесън намалява с 44% риска от развитие на рак на белия дроб
Чесънът се счита в Китай за едно от основните лекарствени средства, използвани в народната медицина. Затова световната медицина приветства изследванията, насочени към проучване на ефективността на чесъна с помощта на различни съвременни западни методи. В края на краищата за никого не е тайна, че чесънът е полезен за профилактика и в някои случаи дори за лечение на рак на черния дроб, дебелото черво, стомаха, простатата, на гърдата и на белия дроб.
Неотдавна китайците представиха мащабно проучване, правено в период от 7 години, в което те са имали възможност внимателно да оценят почти 1500 пациенти, страдащи от рак на белия дроб и 4500 здрави хора. Установено е, че у тези, които ядат най-малко два пъти седмично суров чесън, рискът от рак на белия дроб е бил с 44% по-малко.
Но повечето учени са шокирани от следващия детайл на научните изследвания: вероятността от развитие на рак е била намалена с 30% дори при пушачите. Въпреки това учените предупреждават, че това не е повод за радост, тъй като рискът от рак на белите дробове при пушачите все още е 10-25 пъти по-висок от тези, които не страдат от този лош навик.
Според медиците, чесънът влияние на няколко механизми на заболяването: блокира канцерогените, възстановява повредени гени, които могат да доведат до рак, инхибира растежа на злокачествените клетки или даже активира в тях механизъм на апоптоза или програмирана клетъчна смърт. Такива ефекти се наблюдават поради серните съединения, които, между другото, предизвикват специфичния аромат на чесъна.
http://www.epochtimes-bg.com/2013-04/2013-11-01_04.html
Неотдавна китайците представиха мащабно проучване, правено в период от 7 години, в което те са имали възможност внимателно да оценят почти 1500 пациенти, страдащи от рак на белия дроб и 4500 здрави хора. Установено е, че у тези, които ядат най-малко два пъти седмично суров чесън, рискът от рак на белия дроб е бил с 44% по-малко.
Но повечето учени са шокирани от следващия детайл на научните изследвания: вероятността от развитие на рак е била намалена с 30% дори при пушачите. Въпреки това учените предупреждават, че това не е повод за радост, тъй като рискът от рак на белите дробове при пушачите все още е 10-25 пъти по-висок от тези, които не страдат от този лош навик.
Според медиците, чесънът влияние на няколко механизми на заболяването: блокира канцерогените, възстановява повредени гени, които могат да доведат до рак, инхибира растежа на злокачествените клетки или даже активира в тях механизъм на апоптоза или програмирана клетъчна смърт. Такива ефекти се наблюдават поради серните съединения, които, между другото, предизвикват специфичния аромат на чесъна.
http://www.epochtimes-bg.com/2013-04/2013-11-01_04.html
Бъдете здрави, приятели и да е честита н...
Собствената слепота и безхаберие не те о...
Глава V Окото на Бога
Собствената слепота и безхаберие не те о...
Глава V Окото на Бога
Няма коментари