Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2013 15:28 - Химическата атака в Сирия – операция под фалшив флаг?
Автор: harisons Категория: Регионални   
Прочетен: 1214 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Както твърдят сирийските власти, химическата атака на 21 август 2013 г. е дело на метежниците, за да обвинят за престъплението правителствената войска. Подобни действия се наричат “операции под фалшив флаг” и са широко използвани в миналото.

 

За това, че химическата атака около Дамаск би могла да бъде “операция под фалшив флаг”, че тя е дело на въоръжената опозиция, за да изглежда като операция на правителствените войски за унищожаване на мирното неселение в контролираната от въстаниците територия, заявиха не само управляващите в Сирия.

Бившият кандидат за президент на САЩ, републиканецът Рон Пол веднага след операцията каза, че тя би могла да бъде дело на терористите от “Ал-Кайда”, за да предизвикат нахлуването на САЩ в Сирия.

image

Патрик Бюканън, още един популярен член на Републиканската партия на САЩ, помощник и референт на президента Никсън, също заяви по Fox News, че химическата атаката около Дамаск е била проведена “под фалшив флаг”.  Лорънс Уилкерсън, ръководител на канцеларията на държавния департамент на САЩ при Колин Пауъл, в интервю за Newsmax дори предположи, че операцията е поръчана от Израел.

Операциите под “фалшив флаг” в миналото:

image

Великите географски открития доведоха не само до разцвет на морското дело, но и до своеобразен взрив на пиратството.  Корсарите са собственици на военни морски съдове, които получават от френската корона “лиценз за пиратство” против вражески кораби, но впоследствие подобна тактика започват да прилагат и други европейски държави. Пиратите често вдигали на корабите си чужди флагове, за да примамят жертвата си по-близо, без да събуждат подозренията й, и за да сътворят провокация, облужвайки интересите на работодателя си.

Първият най-известен случай за “операция под фалшив флаг” в ново време е инсценираната провокация преди руско-шведската война от 1788 г. Шведският монарх Густав III мечтаел да възроди влиянието на държават си на световната сцена и планирал да нападне Русия, докато тя водела война с Турция. Той бленувал да разоръжи руския Балтийски флот и да върне на Швеция отстъпените по-рано земи във Финландия. Самият Густав III  нямал по конституция право да започне война без съгласието на аристокрацията, която не вярвала в успеха на подобни операции. Тогава монархът заповядал на главния шивач на Кралската шведска опера да сътвори костюми, които максимално приличали на руската военна униформа, разпоредил се шведските войници да облекат униформите, а те инсценирали на 27 юни 1788 г. нападение на граничния пост в Пуумала. Така Густав III успял да убеди парламента, че е необходимо да се проведе “отбранителна война”, която в края на краищата изгубил.

image

Един век след това “операцията под фалшив флаг” можеше да стане повод за Испано-американската война, която е първият конфликт в най-новата история на човечеството: целта са колониалните владения. На 15 август 1898 г. е взривен и потъва най-новият американски брониран морски съд “Мен”, който се намира в залива в Хавана. САЩ веднага заявяват, че корабът е потопен от испански мини, след което президентът Уилям МикКинли обявява война на Испания, която завършва с победа на САЩ. Но през 1976 г. водолази, изследвайки останките на кораба, установяват, че взривът на кораба е избухвал от пожар във въглищното помещение, което се намира до оръжейния склад. Специалисти твърдят, че случилото се е дело на самите американци, за да убедят обществеността в необходимостта от война.

През 1962 г. американските военни имат намерение още веднъж да взривят собствени кораби. По време на Карибската криза чрез операция “Нортуудс” Пентагонът предлага на президента Джон Кенеди да се имитира терористичен акт против американските градове и флота на САЩ, като не се изключват жертви от страна на американските военни. С тази провокация Пентагонът смята да оправдае нахлуването си в Куба. За щастие, Кенеди отхвърля плана и така предотвратява Третата световна война: Карибската криза е разрешена по дипломатичен път. За плана “Нортуудс” световната общественост разбира едва през 1997 г., когато са разсекретени документите.

Между другото, две години след това, когато Кенеди вече не е между живите и мястото му е заето от Линдън Джонсън, Пентагонът провежда “Нортуудс” в по-друг вариант, за да развърже ръцете си за война с Виетнам. През август 1964 г. военните докладват на президента на САЩ, че американските морски пехотинци на 2 и 4 август са били атакувани от севернокорейски катери в Тонкинския залив. Няма пострадали американски кораби, което е доказателство за липсата на морски бой на 4 август, но Джонсън разрешава пряка намеса на въоръжените сили на страната във Виетнам. Днес всички световни военни експерти твърдят, че Тонкинският инцидент е изфабрикуван от САЩ.

Особено богати на операции под фалшив фалг са 30-те и 50-те години на XX век.

През 1931 г. Квантунската армия на Японската империя завзема Манджурия след жп. инсценировка около Мукден, а през 1937 г., според най.-популярната версия, е спретнато “похищение” на японски войник в покрайнините на Пекин (инцидента на моста на Марко Поло), за да бъде това повод за широкомащабно нахлуване в Китай.

image

Активно използвали “операциите под фалшив флаг” и нацистите. Именно така може да се характеризира запалването на Райхстага на 27 февруари 1933 г.: пожарът бил спретнат от нацистите, които чувствали, че позициите им отслабват, поради засилването влиянието на комунистите. Хитлер успял да забрани всички партии, опозиционни на режима му, консолидирал властта в страната и след половин година се провъзгласил за фюрер.

Чрез “операция с фалшив флаг” започва и Втората световна война: на 31 август 1939 г. СС, преоблечени в полски военни униформи “превземат” немска радио-база в Гляйвиц и предават в ефир антигермански призиви на полски език.

На 26 юни 1941 г. подобен инцидент се случва и в унгарския град Кошице – градът е подложен на бомбардировки, в резултат на които загиват 30 човека. Унгарските власти веднага заявяват, че градът е атакуван от съветски самолети (макар никакви доказателства за това да няма), и Унгария се присъединява във войната против СССР.

Струва си да отбележим, че “операциите под фалшив флаг” предизвикват дебати и в международното военно право. То не забранява, например, да се извършват маневри под флага на противника или под знамената на неутрална държава преди боя, но непосредствено по време на бойните действия войската е длъжна явно да показва принадлежността си. Именно затова военният трибунал не успява след Втората световна война да осъди немския диверсант Ото Скорцени, който през 1944 г. се опитва с помощта на преоблечени в американска и английска униформа СС-овци да пленят генерал Дуайт Айзенхауер.

Използването на химическо оръжие против мирното население е военно престъпление. Ако операцията на 21 август около Дамаск наистина е дело на терористите от “Ал-Кайда” и е инсценирана от тях, за да се внуши, че е дело на правителствените сирийски войски, то за всеки военен експерт и здравомислещ човек с познания във военната история “операцията под фалшив флаг” не е нищо ново под слънцето и е само отегчаващо обстоятелство, около което не си струва повече да се дебатира – защото е съшита с бели конци.

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

http://www.epochtimes-bg.com/2013-03/2013-09-19_03.html





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: harisons
Категория: Регионални
Прочетен: 832262
Постинги: 248
Коментари: 403
Гласове: 5498
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031