Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2013 18:39 - Великобритания ще разреши създаването на ГМО бебета?
Автор: harisons Категория: Регионални   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
1



Великобритания може да стане първата страна в света, разрешила използването на спорна техника за оплождане ин витро с генетичен материал от трима родители, за да се избегне рискът за детето от наследствени заболявания.

Ако предложената промяна в закона бъде приета, това ще бъде първият случай на имплантиране на генномодифицирани ембриони. На този етап подобни процедури са забранени, а критиците ги определят като “етично съмнителни”.

Методът включва намеса в процеса на оплождане с цел да се отстрани дефектна митохондриална ДНК, която може да причини редица наследствени заболявания – фатални проблеми със сърцето, чернодробна недостатъчност, мозъчни разстройства, слепота и мускулна дистрофия.

Процедурите се разработват и изследват в лаборатории във Великобритания и САЩ в помощ на семейства с митохондриални болести – нелечими проблеми, предавани по майчина линия и засягащи едно на 6500 деца по света. Митохондриите действат като малки енергийни централи в клетките.

При потенциалното лечение – оплождане ин витро с генетичен материал от трима родители, детето ще получи гени от майка, баща и женски донор. Техниката предлага заместване на ДНК в клетъчните митохондрии, без да налага вмешателство в ДНК в ядрото, определяща индивидуални наследствени характеристики като цвят на косата или форма на тялото.



След като проучване на обществената нагласа е показало, че британците масово подкрепят идеята, главният здравен експерт Сали Дейвис е заявила, че промяната трябва да бъде разрешена под строги разпоредби.

“Учените ни предлагат революционни нови процедури, които могат да спрат предаването на наследствени болести с опустошителен ефект върху човешкия живот. Тези животоспасяващи методи дават надежда на родителите, които искат да предпазят децата си от бремето на тежко наследство”, казва Сали Дейвис.

Дейвид Кинг, директор на кампанийната група “Human Genetics Alert”, смята, че подобни техники са излишни и етично необосновани.

По-късно през годината се очаква обществена консултация по темата, преди предложението да бъде внесено за разискване и гласуване в Парламента следващата година.

инфо: http://btvnews.bg

http://svetovnizagadki.com/gmo-bebeta/ 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: harisons
Категория: Регионални
Прочетен: 839655
Постинги: 248
Коментари: 403
Гласове: 5499
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930