Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2013 22:10 - Защо беше убит Чаушеску?
Автор: harisons Категория: Политика   
Прочетен: 3376 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

imageНа 25 декември 1989 г. генералният секретар на Румънската комунистическа партия Николае Чаушеску след кратък полеви съд беше разстрелян от своите бивши съратници. заедно с него беше убита и неговата жена Елена. Сред точките на обвинението - "геноцид срещу румънския народ", и "действия, насочени срещу националната икономика." Разстрелът беше заснет на лента, която цинично беше излъчена от всички световни телевизии.

Хората от по-старото поколение помнят, че социалистическа Румъния заемаше особено място сред социалистическите страни. Ръководителят на тази страна, генералният секретар на Румънската Комунистическа Партия Николае Чаушеску много пъти осъждаше външнополитическите акции на съветското ръководство, заемаше самостоятелна позиция в международните въпроси. През 1968 г. Румъния отказа да се присъедини към изпратените от Варшавския договор войски в Чехословакия, а през 1979 г. не подкрепи изпращането на съветски войски в Афганистан. Чаушеску нееднократно подчертава, че акциита на Кремъл в Прага и Кабул ще доведат до дискредитация на Съветския Съюз, ще изострят международната ситуация и ще способстват за развитие на антируски и антисъвестки настроения сред населението на социалистическите страни.

Естествено, тази грешна позиция, която отстоява румънското правителство, не способствала за укрепването и единството на страните от социалистическия лагер.

Разногласията по външнополитическите въпроси между ръководството на Румъния и Съветския Съюз влияят негативно на развитието на търговско-икономическите отношения между Румъния и социалистическите страни, влизащи в Съюза за Икономическа Взаимопомощ СИВ. Доколкото повече от 60% от общия обем на външната търговия на Румъния е със страните от СИВ, то по оценка на румънски източници и МВФ, загубите на Румъния от осложнените отношения със страните от СИВ достигат през 1980-1985 до повече от 3 милиарда американски долара. В тези условия ръковоството на Румъния решава да стимулира развитие на връзките с тези социалистически страни, които открито осъждат вътрешната и външната политика на следсталинското ръководство на СССР и КПСС - Албания, китай, Северна Корея, а също така Югославия, страните от Латинска Америка и Африка. Румъния е активен участник в движението за Неприсъединяване, макар и да не излиза от Варшавския Договор и СИВ, но провежда самостоятелни външнополитически инициативи. Тези мерки на Букурещ съвсем влошават съветско-румънските отношения.

Особената позиция на социалистическа Румъния по външнополитическите въпроси напълно устройва Запад, за това и западните правителства и финансови структури започват да поддържат политиката на Николае Чаушеску. През 70-те и първата половина на 80-те годинивсички Западни страни, МВФ, други транснационални финансови структури всячески поддържат ръководителя на Румъния и неговата политика. Румъния получава преференциални заеми и кредити, а за нейните стоки е открит достъпът до западните пазари, а в търговията с всички старни от Голямата Седморка има режим на "най-голямоблагоприветствие". Подобни привилегии няма нито една страна, членка на Варшавския Договор или СИВ.

imageВизитите на Чаушеско в САЩ и други страни на Запад до 1985г. се превръщат в грандиозни митинги, прославящи румънския лидер и Румъния Румъния има акции във вългедобивната и нефтохимическата промишленост на САЩ. От 1975 до 1987 гг. (включително) на Румъния са предоставени около 22 милиарда западни кредити и заеми, в това число 10 млрд. от САЩ. Срокът за тяхното погасяване е около 1996г.. Но както се отбелязвало в пресата на САЩ и Западна Европа финансовите магнати и официални дейци предлагали на Букурещ да изплаща дълговете си политически:намек е правен върху необходимостта от излизане на Румъния от Варшавския Договор и СИВ, т.е. на "желателност" от открита конфронтация на Румъния със СССР и неговите съюзници. Но тук е нужно да се отбележи, че Н.Чаушеску отклонява подобни "идеи" и заявява, че Румъния ще погаси своите дългови в уговорените срокове.

Ситуацията се променя през 1985 година, с началото на горбачовската "перестройка" в Съветския Съюз. В западната преса, а след това и в речите на официалнитеръководители на страните от "голямата седморка" Чаушеску започва все по-често да бъде наричан "диктатор" и "сталинист".1987 г. Румъния е лишена от акциите си във въгледобивната и нефтохимическа промишленост на САЩ. През тази година западните правителства спират своите покани към Чаусешку за посещения на запад. Въвежда се забрана за предоставяне на кредити и заеми на Румъния. С една дума, на Румъния и на Чаушеску е обявена фактическа блокада. Защо?

 

imageПродължение. Румънският лидер отказва да поддържа горбачовската перестройка, разпространяваща се и на останалите социалистически страни. Чаушеску подчертава, че "перестройката" ще доведе до падане на социализма и последващ крах на социалистическата държавност и комунистическа партия.Още повече, след 1985 г. Румъния активизира своите връзки с Куба , КНДР (Северна Корея), Албания и Китай, а също с Иран и Ирак, Либия и Никарагуа, Виетнам и други омразни на Запада страни.

В Северноамериканската и британската преса през периода 1988-89 гг. се подчертава, че Чаушеску става проблем за Запад и Горбачов., че румъния може да сполит всички социалистически страни, противопоставящи се на "перестройката". Затова, видите ли, с "Чаушеску е време да се решава..."image

На Румъния се налага да напрегне своите ресурси и сили за да може, преди всичко, бързо да се разплати със Запада за своите кредити и заеми, и на второ място - за да може рязко да отслаби зависимостта си от търговията със страните от СИВ. И тези цели са бързо постигнати за периода от 1987 до 1989 гг.! През декември 1987 г. националната конференция на Румънската Комунистическа Партия по доклад на Н.Чаушеску приема постановление за необходимостта от по-голяма опора на собствените сили и ресурси в строителството на социализма. В този документ се отбелязва, че ликвидацията на основите на социализма под каквито и да било лозунги са неприемливи за Румъния.През 1988 г. за пров път в следвоенната си история експортът превишава с 5 млрд. американски долара импъртът. Това позволява да се преодолеят множество икономически трудности, обусловени от блокадната политика на Запада и "горбачовския" СССР по отношение на Румъния през 1986-88 гг. Към май 1989 година Румъния напълно погасява своите задължения към Запада (22 млрд. долара), а през юни същата година Букорещ обявява за отказа си от чужди заеми. Едновременно с това Чаушеску заявява, че Румъния няма да допусне използването на търговско-икономически преговори за вмешателство във вътрешните й дела.

В този период Чаушеску прилага усилия за сплотяване на всички социалистически страни и световното комунистическо движение за борба с горбачовското предатество.Активизират се връзките на Румъния с ГДР (бившата Източна Германия, сега част от ФРГ, днешна Германия) и Чехословакия (преди падането на комунизма Чехия и Словакия са една държава): Ерих Хоннекер и М.Якеш също се обявяват против "горбачовските" реформи и против блокадния курс по отношение на Румъния. Съгласно данните на югославската и прозападната преса, в Букурещ бива разработен проект за създаването на икономически съюз на социалистическите страни в състав Румъния, Чехословакия, ГДР, Куба, Китай, Албания, Северна Корея и Виетнам: имайки предвид започналия разпад на СИВ създаването на такъв блок би позволило да се укрепи сплотеността на соцстраните, противопоставящи се на "перестройката".

imageПрез октомври 1988 година в хода на преговорите в Москва с Горбачоврумънският лидер заявява, че Румъния и нейната комунистическа партия отхвърлят перестройката, характерът на която означава постепенна ликвидация на социализма. Това не остава незабелязано в Кремъл. Съгласно чужди източници, "румънската тема" през есента на 1988 г. става една от главните в преговорите между Горбачов, Шеварнадзе, Громико и Яковлев с официалноте представители на Запада, а също и с Бжезински и Кисинджър.

Примерът на Румъния става все по-опасен за горбачовците и Запада. През 1989 г. Букурещ активизира връзките си с Иран, Китай, КНДР, Албания, Ирак, Либия и Куба. В румънската преса започват често да се публикуват статии, осъждащи империализма и "съвременния ревизионизъм". А по време на празнуването на 45-ата годишнина от освобождението на Румъния от фашизма Чаушеску заявява, че "по-скоро Дунав ще потече наобратно, отколкото Румъния да приеме "перестройката"..."

Западните империалисти и горбачовци има за какво да мразят Чаушеску.

През ноември 1989г. се свиква ХІV конгрес на Румънската Комунистическа Партия, на който Чаушеску обявява "перестройката" за "вредителство срещу социализма" и "инструмент на империализма". Конгресът, в съответствие с доклада на Чаушеску, предлага да се свика международно съвещание на комунистическите и работническите партии, каквото не е свиквано от 1969 година. Румънското предложение предвижда и участие на този форум и на тези комунистически партии, които след 1956 година прекъсват връзките си с КПСС и се преориентират към Албания, Китай и КНДР. По предложението на Чаушеску този конгрес е трябвало да се проведе в Букурещ и Москва.

Много комунистически партии се съгласяват с това предложение, съгласяват се и Пекин и Тирана, Пхенян, Хавана, Ханой. КПСС и източноевропейските партии запазват мълчание. Едва на 15 декември ЦК на КПСС изпраща кратка телеграма в Букурещ, в която се съгласява "с идеята за за провеждане на съвещание". Не е трудно човек да си представи какво е чакало Горбачов на предстоящия форум на компартиите. Затова Москва предпочита да "протака" окончателния си отговор.

В хода на преговорите на тогавашния президент на САЩ Д.Буш с ръководството на Унгария и с Горбачов, бива прието окончателно решение за преврат в Румъния и ликвидирането на Чаушеску.

Преговорите на Чаушеску с официални представители на Куба, китай, албания и КНДР през ноември и декември 1989 г. препълват чашата на търпението в Москва и Вашингтон.А когато Чаушеску отива на посещение в Иран, в хода на което Техеран и Букурещ се договарят за военно-политическо и икономическо взаимодействие, вече става прекалено много.

imageНа 17 декември в Тимишоара започва инспирирана от западните и унгарските специални служби демонстрация на протест срещу преселването на пастора-реформаторТекеш. Веднага навсякъде в чужбина, пред вратите на румънските посолства започват демонстрации против "жестокостта на Чаушеску". Събитията в Тимишоара стават сигнал за начало на широкомащабен буржуазен контрареволюционен преврат.На 21 декември митинг, събран в защита на социалистическите завоевания, се превръща в контрареволюционен метеж. В Букурещ започва стрелба. Организация, наричаща се "Фронт за национално спасение" превзема властта.

На 24 декември Чаушеску  и жена му Елена, хванати на стотина километри от Букурещ, са затворени във военен гарнизон. Вечерна на 25 декември официално се съобщава за заседанието на извънреден военен трибунал, на който е произнесена смъртна присъда на Николае и Елена Чаушеску. Присъдата е изпълнена веднага. Главният аргумент на контрареволюционерите е: "необходимост да се сломи ожесточеното съпротивление на терористическите банди, обезглавяването им". А след няколко дни Букурещ е посетен от шеварнадзе, който поздравява убийците с "Избавлението на Румъния от тиранията на Чаушеску..."

Но трябва да се отдаде дължимото на Чаушеску. Румъния е единствената страна, в която социализмът оказва въоръжено съпротивление на силите на буржуазната контрареволюция.




Гласувай:
5



1. apostapostoloff - Да си припомним древната рисмска пословица:
14.01.2013 14:39
"Едно нещо, което започва зле, свършва зле."
цитирай
2. dedenze - Добър пост и анализ !
16.01.2013 19:01
Опитвам се да дам оценка + , но не се получава, тук в блога спират брояча на посещения и оценки по понятни причини !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harisons
Категория: Регионални
Прочетен: 832067
Постинги: 248
Коментари: 403
Гласове: 5498
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031