Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2019 13:56 - Обрязване от Месията
Автор: dany88 Категория: Други   
Прочетен: 1222 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мойсей описал окончателното изкупление, което предстояло, казвайки на Израел: „Господ твоят Бог ще обреже сърцето ти и сърцето на потомството ти, за да любиш Господа твоя Бог с цялото си сърце и с цялата си душа, та да живееш.“ (Второзаконие 30:6).

Метафоричното обрязване на сърцето ще ни позволи напълно да изпълним заповедта да обичаме Бога. Чрез нея ще имаме живот - дори вечен живот.

В Писанието термина „обрязано сърце“ означава покайващо се сърце, привързано към волята Божия. Например, във Второзаконие 10:16, Моисей заповядал на народа: „Обрежете, прочее, краекожието на сърцето си и не бивайте вече коравовратни.“

Пророк Йеремия призовава Израел да се покае от зли дела, казвайки: „Обрежете се на Господа. И отнемете краекожието на сърцата си“ (Еремия 4:4). Апостол Павел противопоставя обрязан прозелит, който не спазва заповедите срещу необрязан езичник, който изпълнява заповедите, демонстрирайки обрязване, „което е на сърцето чрез Духа” (Римляни 2:29).

Еврейската есхатология учи, че когато Месията дойде, Бог ще обреже сърцата ни, премахвайки злите склонности. Месия ще извърши обрязването на сърцата. Предлагаме следното обяснение:

От създаването си човекът има свободния избор да върши правда или зло според волята си. В месианската ера естествена склонност на човека ще бъде да избира доброто и сърцето му няма да жадува за онова, което не е подходящо. Няма да има желание за забраненото. Това се разбира под "обрязването", за което се говори тук, защото похотта (и материалните желания) са като краекожие на сърцето. Обрязване на сърцето е, че то няма да жадува и няма да желае забраненото. В това време човешките същества ще се върнат в духовното състояние, което са притежавали преди греха на Адам, и естествено, без принуда, биха направили това, което трябва да се направи.

Това означава Писанието в Йеремия 31:33, „…Ще положа закона Си във вътрешностите им, и ще го напиша в сърцата им.“ Това се отнася до премахването на злите склонности от сърцата, които по природа правят това, което е правилно да направят. Така Езекиил заявява: „Ще ви дам и ново сърце, и нов дух ще вложа вътре във вас“ (Езекиил 36:26). „Новото сърце“ се отнася до новата му природа.

Пророчеството на Езекиил е отзвук на пророчествата във Второзаконие 30:1-6. Езекиил описва как Бог ще събере Израел от народите, ще ги пречисти, ще обреже сърцата им и ще им даде възможност да пазят Тората: „Защото ще ви взема изсред народите, и ще ви събера от всичките страни, и ще ви доведа в земята ви. Тогава ще поръся върху вас чиста вода, и ще се очистите; от всичките ви нечистотии и от всичките ви идоли ще ви очистя. Ще ви дам и ново сърце, и нов дух ще вложа вътре във вас, и, като отнема каменното сърце от плътта ви, ще ви дам меко сърце. И ще вложа Духа Си вътре във вас, и ще ви направя да ходите в повеленията Ми, да пазите съдбите Ми, и да ги извършвате. Ще живеете в земята, която дадох на бащите ви; и вие ще Ми бъдете люде, и Аз ще бъда ваш Бог.“ (Езекил 36:24-28)

Резултатът от това обрязване на сърцето е подчиняването на Бог. Моисей казва, че когато най-накрая Бог обреже сърцето на Своя народ, то „ти наново ще слушаш гласа на Господа, и ще изпълняваш всичките Му заповеди, които днес ти заповядвам.“ (Второзаконие 30:8). С други думи, Бог ще ни даде възможност да пазим Неговата Тора. Той ще ни освободи от греха и ще ни накара да ходим в правда. Спазването на Тора е едно от обещанията на месианската епоха.

Павел обяснява, че ние, които станахме съучастници на Месия, вече сме започнали да влизаме в новия завет и обрязването на сърцето. Той го нарича „обрязването от Месия“, когато казва: „В него бяхте и обрязани с обрязване не от ръка извършено, но с обрязването, което е от Христа, като съблякохте плътското тяло“ (Колосяни 2:11).

Шабат Шалом



Тагове:   църква,   християнство,   исус,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. val19 - Амин
28.09.2019 14:03
и амин
цитирай
2. анонимен - Папа Аврам от Андромеда мислиш ли, ...
14.07.2020 07:28
Папа Аврам от Андромеда мислиш ли ,че трябва да бъдеш обрязан?

Сподели откровенията си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dany88
Категория: Други
Прочетен: 66766
Постинги: 43
Коментари: 64
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930